اعتراضهای سراسری که با گرانیهای یک ماه اخیر شدت گرفته بود، جمعه ۲۳ اردیبهشت هم ادامه یافت. این بار هم تنها پاسخ جمهوری اسلامی به خواستههای معترضان، سرکوب با شلیک گلوله و گاز اشکآور بود.
چلیچه در استان چهارمحال و بختیاری، یکی از شهرهایی بود که خبرهای مربوط به اعتراضها در آن، روز جمعه منتشر شد. مردم شهر چلیچه پس از اینکه با برخورد خشن نیروهای گارد ویژه مواجه شدند، به تصرف یکی از پایگاههای بسیج این شهر اقدام کردند. نیروهای ویژه برای سرکوب اعتراضها به معترضان تیراندازی کردند. همچنین ویدیوهایی از این شهر نشان میدهد که نیروهای امنیتی مانند گذشته، هنگام عبور از محلهها به تخریب خانهها و اموال عمومی اقدام کردند.
خبرگزاری ایرنا که دومین بار است از زمان شروع اعتراضهای سراسری در مورد آن مینویسد، طی انتشار یک گزارش با تیتر «پایان تجمعات محدود همزمان با افزایش توزیع کالاهای اساسی»، مدعی شد که اعتراضهای سراسری پایان یافته است. این خبرگزاری همچنین اعتراضهای روز جمعه را تنها در دو شهر خلاصه کرد و نوشت: «منطقه ماسور در جنوب خرمآباد عصر جمعه شاهد شکلگیری تجمعی حدودا ۳۰ نفره بود که با شعار علیه افزایش قیمتها ادامه پیدا کرد. در لحظاتی از این تجمع، حاضران سعی داشتند به بستن خیابان اقدام کنند که به سرعت با دخالت عوامل انتظامی متفرق شدند. منطقه چلیچه از توابع فارسان استان چهارمحال بختیاری نیز روز جمعه با تجمعی چند ده نفره همراه بود، که عوامل انتظامی به متفرقسازی جمعیت حاضر اقدام کردند.» این خبرگزاری مدعی شد: «به دلیل افزایش توزیع کالاهای اساسی در شهرهای مختلف، ضمن کاهش تب خرید این کالاها، آرامش در سراسر کشور وجود دارد.»
اما در شهر فارسان هم برای چندمین شب متوالی تجمعهای اعتراضی برگزار شد. نیروهای انتظامی و ضد شورش در این شهر با شدت بیشتری نسبت به شبهای گذشته به برخورد با معترضان اقدام کردند. در ویدیوهای منتشر شده از این شهر در روز جمعه ۲۳ اردیبهشت، نیروهای امنیتی برای متفرق کردن معترضان به تیراندازی مستقیم به آنان اقدام کردند. شهروندان فارسان از توابع استان چهارمحال بختیاری، با پرتاب سنگ با نیروهای امنیتی مقابله کردند. برخی خبرها حاکی از آن است که حوزه علمیه این شهر برای دقایقی به تصرف معترضان درآمد.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
شهرهای اندیمشک، ایذه، دزفول و سوسنگرد که از روزهای ابتدایی اعتراضهای سراسری، تجمعهایی در آنها شکل گرفته بود، به صورت پراکنده شاهد اعتراضهای مردمی بودند. نیروهای امنیتی ضد شورش و لباس شخصی در این شهر به صورت مداوم حضور دارند و از تجمع بیش از چند نفر جلوگیری میکنند. در اندیمشک تجمعها به صورت محلی ادامه یافت که بر اساس اخبار و ویدیوهای ارسالی، نیروی انتظامی در این شهر به تیراندازی مستقیم به معترضان اندیمشکی اقدام کرد.
روز جمعه همچنین اعلام شد بازی فوتبال روز شنبه بین تیمهای استقلال و فولاد خوزستان در اهواز باید بدون تماشاگر برگزار شود. با توجه به اینکه هیچ محرومیت انضباطی برای میزبان وجود نداشت و همچنین محدودیتهای ناشی از کرونا پایان یافته است و در هفتههای گذشته نیز بازیهای لیگ برتر و دسته اول کشور با تماشاگر برگزار شده، میتوان گفت که این بازی برای جلوگیری از تجمع مردم و احتمال بروز اعتراض، بدون تماشاگر برگزار خواهد شد.
در همین راستا بازی بین تیمهای پرسپولیس و سپاهان که در زمین بیطرف و در شهر سیرجان برگزار میشود، نیز در دقیقه ۹۰ از سوی سازمان لیگ، بدون تماشاگر اعلام شد تا مسئولان لیگ و نهادهای امنیتی از اینکه اعتراضها به پخش زنده تلویزیونی کشیده نشود، خاطرشان جمع باشد.
مردم شهر رشت هم شب جمعه ۲۳ اردیبهشت، به جمع معترضان پیوستند. ویدیویی که از این اعتراضها منتشر شد، نشان میدهد که نیروهای امنیتی به سمت معترضان یورش بردند و مانع برگزاری این تجمع شدند. در این ویدیو صدای استفاده نیروهای امنیتی از شوک الکتریکی به گوش میرسد.
کوچکی نژاد، نماینده رشت در مجلس، روز جمعه در مورد اعتراضها گفته بود: «اگر هم کسی بازداشت میشود قطعا سازمانهای امنیتی دقت میکنند و افرادی که از چهارچوب اعتراض خارج میشوند را بازداشت میکنند. شما میبینید مثلا ۵۰۰ نفر معلم اعتراض میکنند، ولی ۳ نفر بازداشت میشوند، مشخص است که آن ۳ نفر یک بحثهای امنیتی دارند که بازداشت شدند نه بهعنوان یک معلم معترض.»
جمعهشب همچنین اعتراضهای گستردهای در شهرهای بروجرد، اردبیل و شهرکرد نیز برگزار شد. ویدیوهای منتشر شده از تجمعهای شهر بروجرد که بیش از صدها نفر از شهروندان در آن شرکت کرده بودند، نشان میدهد که نیروهای امنیتی به تیراندازی به معترضان اقدام کردند تا بتوانند آنها را متفرق کنند.
در شهرهای دهدشت و درود هم شب گذشته تجمعهایی برگزار شد. همچنین معترضان در شهریار واقع در استان تهران نیز تجمعی گسترده برگزار کردند که با برخورد نیروهای امنیتی مواجه شدند.
بر اساس اطلاعات به دست آمده از شهرهای درگیر اعتراضها، پس از گذشت دقایقی از شکلگیری تجمع، اینترنت به صورت منطقهای قطع میشود. قطعی اینترنت در ۱۰ روز گذشته و در شهرهای درگیر اعتراضها به این صورت بود که در ابتدا اینترنت محلهای که درگیر اعتراض است، مختل میشود و پس از آن این اختلال به تمام شهر سرایت میکند. همچنین قطعی اینترنت در گستره استانی هم در استانهای چهارمحال و بختیاری و خوزستان طی روزهای اعتراضهای سراسری اتفاق افتاد.
بر اساس رصد وضعیت اینترنت در ایران میتوان گفت که با توجه به اتفاقهای روزهای گذشته، در چه مناطقی اعتراضها شکل گرفته است. به گزارش فیلتربان در شب جمعه ۲۳ خرداد ماه، در استان فارس، استان آذربایجان غربی و به شکل خاص در شهرهای اردبیل و زنجان، اینترنت قطع بوده است. بر اساس این گزارش قطعی اینترنت مشترکان همراه اول، بیشتر از سایر اپراتورها بوده است.